top of page
Search
  • Writer's pictureLinda Saanen

De weg naar genezing

Updated: Oct 27, 2018


Sinds een aantal jaar ben ik verbonden aan de Rainbow Tai Chi school, een school die mijn leven heeft doen verrijken, mijn ogen heeft geopend en mijn bewustzijn vergroot. Zonder deze school zou ik al lang vastgelopen zijn in het dagelijkse leven, niet wetende waar ik naartoe zou willen en hoe ik die kracht elke dag opnieuw weer kon ontdekken in mezelf om te overleven in het dagelijks leven. Dat is pas een kunst!

De Rainbow Tai Chi school heeft mij de tools en handvatten gegeven om mij elke dag gelukkig, gezond en beter in mijn vel te voelen. Dat is dan ook het besluit geweest om hier fulltime te gaan studeren voor de lerarenopleiding, zodat ik deze leer weer mag delen met de wereld. Afstuderen is ondertussen gelukt en ik ben nu gekwalificeerd als Rainbow Tai Chi instructor. Ik geef lessen, workshops, cursussen en dit lijkt pas het begin te zijn van alles wat er nog mag ontstaan.

Een belangrijk onderdeel van de Rainbow Tai Chi school zijn de personal retreats, waar we de focus hebben op de genezing van één persoon tegelijkertijd. We richten ons niet op de vele of de massa, maar we richten ons tijdens een retreat op de individu. Anita was er één van, uit het Brabantse Budel. Ze kwam naar de school in 2018 voor een week personal retreat. Anita had al veel meegemaakt en gestreden in haar leven, ze kreeg 14 jaar geleden haar eerste burn-out en daaropvolgend 2 herseninfarcten. Het leven bestond toen uit ziekenhuisbezoeken en revalidatie omdat ze totaal verlamd was in het onderste deel van haar lichaam. Stapje voor stapje en met veel therapie kwam ze er weer bovenop, echter was ze officieel invalide verklaard, afgekeurd en behoorde ze nu tot de hulpbehoevenden hoek.


Niet lang daarna kreeg ook haar man een infarct, waarbij ze ook de zorg van hem erbij kreeg. Zijn spraak was volledig weg en ook autorijden was niet meer mogelijk voor hem, maar toch moest hij ook het revalidatieproces in waarbij Anita hem moest ondersteunen. Haar leven bestond alleen uit dit. Dagen zat ze dan in haar apartment, vooruit kijkend naar een toekomst die er niet beter op zou worden. Anita had vele lichamelijke klachten, pijn in haar lijf, een overvol hoofd en een doos met 13 pillen per dag die ze slikte. Dat was Anita's leven.

In 2018 kwam de Rainbow Tai Chi leer op haar pad. Ze besloot de sprong te wagen vanuit een gevoel dat van binnen kwam. Anita had al kennis gemaakt met vele van ons die bij de school studeren en ze besloot voor een personal retreat van één week te gaan, totaal niet wetende dat dit haar leven zoveel zou veranderen!


Het was een reis die we samen gemaakt hebben. Anita, samen met mijzelf, Monica, Helen, Vincent, Tim en de anderen. Maar vooral niet te vergeten alles onder begeleiding van Master Choy, onze leraar. Hij heeft samen met zijn vrouw Christine het gehele proces van Anita begeleid. Van het eten, tot de kruiden die ze kreeg maar ook de speciale massage, kruidige baden, de lessen, de oefeningen, noem maar op, alles was tot in de puntjes afgestemd op Anita en haar genezingsproces. Anita kwam in een warm bad terecht, we waren constant bij haar, 24/7 support om ervoor te zorgen dat ze het beste resultaat ging bereiken. En dat is gelukt, boven ieders verwachting. Dat deden we niet door haar extra pillen te geven, haar te observeren, tactieken te bedenken of andere mentale beredeneringen, maar dat gebeurde doordat we ons hart op de eerste plek hadden gezet. Het is de liefdevolle energie die haar geneest, die haar transformeert en haar leert om weer terug te komen bij haarzelf. Die liefde is onvoorwaardelijk en niet oordelend, het gaf Anita de ruimte om haarzelf te zijn. Iets wat niemand haar in het normale leven liet doen, ze bleef immer de patient waarbij gekeken werd 'of ze het al beter doet'. Maar wacht eens even? Wordt er ook gekeken naar haar gevoel en emoties? Hoe Anita zich voelt van binnen en hoe haar hart schreeuwt om deze ruimte om gehoord te worden!

Een van de verhalen die Anita met ons deelde was dat ze destijds in het ziekenhuis vroegen of haar man nog steeds haar man mocht blijven, of dat hij haar verzorger zou worden? Hartverscheurend dat kan ik je vertellen.. dat doet pijn, dat voel je, maar er is niemand die zegt 'het is goed zoals je je voelt Anita, ik ben bij je en ik hou van je'. En dat is één van de dingen die Anita geleerd heeft tijdens haar personal retreat. Ze heeft geleerd aanwezig te zijn voor haarzelf, haar beste vriendin en cheerleader te worden voor haarzelf, haar hart en lichaam. Want ook haar lichaam was op zoek naar liefde en aandacht. De neuropathie in haar benen, billen en heupen, de stoelgang problemen, hoge bloeddruk en de moeilijkheden met lopen waren genoeg signalen. Dit diende gehoord te worden om het proces van genezing te starten. Anita heeft geleerd er te zijn voor haarzelf, te luisteren en deze aandacht en liefde te geven. Tranen, doorbraken en veranderingen namen plaats elke seconde van de dag, onverwachts, een werkelijk wonder en transformatie die wij ervaren hebben. We werden gedragen door een energie die er was voor Anita, voor ons allemaal.

Een week later ging Anita naar huis, vol opgeladen met positieve energie. Die 13 pillen had ze niet meer nodig, want ze geloofd nu in een natuurlijke weg van genezing. Haar vrienden, kennissen en alle mensen in het dorp vragen zich nog steeds af wat er met haar gebeurd is, het verschil valt namelijk niet te negeren, het is zo overduidelijk aanwezig. Er is een Anita vol energie thuisgekomen die plaats maakte voor de oude Anita die overdag sliep om ook maar enigszins in balans te zijn. Anita heeft haarzelf teruggevonden, met daarbij nieuwe hoop voor haar leven en een toekomst. Ze voelt dat wat geleerd heeft graag wil delen met de wereld want deze leer heeft haar weer een reden gegeven om te leven.


Haar reis en haar verhaal is tot in de puntjes uitgeschreven in het boek genaamd 'Anita'. Het geeft inzicht in de manier van werken op de Rainbow Tai Chi school, de genezingsmogelijkheden en de transformatie die plaats heeft gevonden in Anita, maar die is weggelegd voor iedereen.     Naast Anita zijn er nog anderen die ook een retreat hebben gevolgd op de Rainbow Tai Chi school. Zo vond Julia een weg in de genezing van MS en leerde ze omgaan met de vele klachten die ze hiervan had. Charlotte kampte al jaren met een drugs- en alcoholverslaving en de school gaf haar baad met deze manier van leren, terwijl ze al vele peperdure afkickklinieken van binnen gezien had, waar ze geen resultaat behaalde. Bij ons op de school kijken wij niet alleen naar de ziekte, het label, verhaal of de achtergrond, maar het gaat om de persoon die daarachter zit en vanuit daar kan de genezing plaatsvinden. Iets wat mogelijk is voor iedereen die een openheid heeft om te leren.Wil je meer lezen? Dat kan, want al deze verhalen en retreats hebben een boek elke hun persoonlijke reis naar genezing beschrijft. Het boek van Anita (geschreven door Linda Saanen) is verkrijgbaar voor € 16,50 inclusief verzending binnen Nederland (ISBN 9789082741216, Engelstalig, 158 pagina’s)  

Bestellen of meer informatie: lindasaanen@gmail.com. Ook de anderen boeken zijn op aanvraag te leveren. 

bottom of page