top of page
Search
  • Writer's pictureLinda Saanen

Geluk zit in je

Updated: Oct 10, 2018

Een van de dingen die ik de afgelopen jaren wel geleerd heb is dat geluk in je zit.. of je kiest ervoor dat het niet zo is. En dan maakt het niet zoveel uit waar je dan bent, wat je dan doet of met wie je bent. Je kiest er namelijk zelf voor dat dit geloofd en dat je dit geluk wilt zijn. Alleen heb ik jarenlang niet geweten hoe ik dat kon doen, op welke manier kon ik dit lichtje vinden in mezelf. Hoe kon ik die plek bereiken en ervoor kiezen om het lampje 'aan' te zetten in plaats van op dimmen of op duister?


Eigenlijk is het heel simpel, want we zijn allemaal geboren met dit speciale licht. We komen allemaal van een plek waar geluk straalt en in overvloed aanwezig is. Maar helaas heeft onze conditionering ervoor gezorgd dat we dit stuk van onszelf afvlakken. We willen niet teveel opvallen, niet teveel stralen, niet teveel gelukkig zijn, noem maar op... want tja wat zullen anderen wel niet van ons denken? Uh precies, 'lekker belangrijk' is wat ik ondertussen geleerd heb. Maar dat is ook een knop die je in jezelf moet vinden, een keuze die je maakt en een sprong die je waagt om te vertrouwen op jezelf. Het is als een reis, het leven is een gehele reis die je maakt met jezelf. Je bouwt een relatie op, een band, een stukje vertrouwen en stapje voor stapje ga je hier dichter naartoe. Je gaat je echte ik meer vertrouwen en voelen dat jij de juiste keuzes kan maken voor jezelf. En dat is het mooiste wat er is, zo dicht bij jezelf staan dat je durft te kiezen voor wat jij wilt en wat jou gelukkig maakt.


Een van die dingen was voor mij een stukje vrijheid om te doen wat dicht bij mij lag. Jaren terug gaf ik mijn vaste baan op, toen ik nog werkte binnen het bedrijfsleven. Het was een sprong in het diepe en ik wist niet waar ik terecht zou komen. Het gaf angst en ik wist niet zeker wist of ik wel weer met twee benen op de grond zou komen. Maar het leven heeft mij geleerd dat er ook zoiets bestaat zoals vertrouwen. Dat je weet dat als de keuzes diep van binnen komen, dat je een keuze hebt hier naar te luisteren en het onbekende in te springen. Of je kiest ervoor om vast te blijven houden aan angst, zekerheid en structuur. Vanuit daar is het begonnen voor mij. Nieuwe mogelijkheden kwamen op mijn pad. Ik vond een andere baan waarbij ik stukken minder verdiende, maar ooh zo gelukkig was met mezelf. Het gaf me vrijheid en een plek om mezelf te kunnen zijn. Dat was mij zoveel meer waard.
Ook van binnen begon ik te veranderen, langzaam, stapje voor stapje. Ik ontdekte dat ik ook creativiteit en originaliteit in me had, want ik geloofde immers dat dit alleen voor anderen was weggelegd. Ik wilde graag mijn verhaal met anderen delen want er zijn er nog zo vele die in het zelfde schuitje varen, of erover denken om hier uit te stappen. Dat daagde mij uit en ik nam weer een sprong in het diepe. Ik voelde dat ik de kracht had om gezien te mogen worden. Schrijven was de eerste stap, dat was nog lekker veilig. Maar niet lang daarna kwam ook het echte uitdragen door middel van mijn verhaal, komedie en een podium waarbij het voelde alsof ik mezelf echt bloot gaf. Tja, gelukkig niet helemaal letterlijk, maar zo voelde dat wel in het begin! Maar dat voelt ohh zo mooi, die stroom van energie die door je heengaat op dat moment, een adrenaline, een allesomvattend gevoel en en een energie die jou draagt en stuurt in het leven. Dat is prachtig.


Geluk is een reis en onderdeel naar een plek waarin jij 100% jezelf kan zijn met jezelf en met anderen. Maar het gaat om de reis toch? Niet om het einddoel, want die komt vanzelf en die is er wanneer die er hoort te zijn.

bottom of page